Press "Enter" to skip to content

Archief Golfers Magazine 2020

Archief Golfers Magazine 2020

Hier de stukken die ik tot nu toe in 2020 voor Golfers Magazine schreef. Klik op een nummer in de tabel als je een bepaalde column direct wilt lezen..


column golfers magazine 01 – 2020
Holland spreekt geen woordje mee

Hoera, twee spelers erbij op de European Tour! Mijn complimenten, Darius van Driel en Lars van Meijel! H, O, L, L, A, N, D, Holland spreekt een woordje mee!

“De activiteit in de frontaalkwab en de pariëtaalkwab verandert als iemand bewust een leugen vertelt. Dat is te meten met een fRMI-hersenscan”, las ik zojuist over de verbeterde versie van de leugendetector. Onderwerpt men mij aan zo’n test wanneer ik de eerste alinea van dit stukje voorlees, dan zou alleen de tweede zin mij geen problemen opleveren. Bij zin 1 en zin 3 zouden mijn frontaalkwab en pariëtaalkwab op tilt slaan.

Juichen over het Nederlandse topgolf is misplaatst. Jazeker, we hebben Joost en Anne. Jazeker, we hebben sinds dit seizoen Darius en Lars. Jazeker, op de Challenge Tour spelen ook Nederlanders. En jazeker, Dewi komt eraan, al moet zij nu wel opschieten. Maar voor de rest is het niet veel soeps.

Niet dat wij de enigen zijn. Wat te denken van de Home of Golf? Schotland kon tijdens de Challenge Tour Grand Final met Connor Syme (veertiende van de vijftien) ternauwernood één representant toevoegen aan de European Tour, waar nu in totaal slechts zeven Schotten speelgerechtigd zijn, allemaal in het rechterrijtje, om het in eredivisietermen te zeggen. Tijdens de Q-School faalden zelfs alle Schotse deelnemers.

Het is dus niet uniek, maar met uw welnemen concentreer ik mij verder op Nederland en wijs ik er in de eerste plaats op dat Darius van Dries en Lars van Meijel de tot nu toe belangrijkste stap in hun carrière zonder NGF-steun hebben gedaan, nu en dan bijgestaan door de professionals van GolfTON, een privé-opleidingsinstituut van onder anderen oud-bondscoach Eric der Kinderen.

De centralisatie, enkele jaren geleden, van het NGF-topgolfbeleid en de benoeming van Maarten Lafeber tot bondscoach hebben nog niet tot opvallende resultaten geleid. Golfteam Holland leidt zelfs min of meer een slapend bestaan. Lafeber beschouwt zichzelf overigens nog steeds als speler en is slechts parttime als bondscoach werkzaam. Dat zegt volgens mij veel.

Tuurlijk, de Nederlandse jeugd – zoals in alle sporten de basis van alles – is nauwelijks geïnteresseerd in golf. De laatste cijfers, van oktober 2019, vertellen dat nog slechts 8.023 golfers van jonger dan 18 jaar actief zijn. Maar hoe je het ook wendt of keert: dat moet vooral de NGF zich aantrekken. De NGF heeft nu eenmaal als taak mogelijkheden te creëren en uit te breiden.

Ook op topsportniveau.

Waarom lukt het de Denen en Zweden wel en ons niet?

Kom maar op met die fRMI-hersenscan.

Ik zou de test bij het voorlezen van de laatste alinea’s glansrijk doorstaan.


column golfers magazine 02 – 2020
Ierland is de enige echte home of golf

Gek op lijstjes, deze meneer. En helemáál gek op golflijstjes. Zo zoefde onlangs de top-100 van Ierse golfbanen van golfworldtop100.com mijn mailbox binnen. Ik droomde er een hele avond mee weg.

Klopt, het wemelt wereldwijd van de golftop-100’s. Volgens mij zou je zelfs een top-100 van golftop-100’s kunnen samenstellen. Maar laat me nou even. Een haatdragende orthopedisch chirurg, zelf nota bene een golfer, heeft vorig jaar enkele essentiële onderdelen bij mij vervangen. In de fysiotherapeutische aftermath daarvan is het beoefenen van de sport der sporten nog altijd slechts in beperkte mate mogelijk. Qua golf moet ik het momenteel vooral van wegdromen hebben.

U weet toch dat Ierland de enige echte home of golf is?

Zeker, de Schotten eisen die eer op. Nuchter beschouwd hebben ze een punt. Maar waarom zou je iets nuchter moeten beschouwen? Ik heb twee problemen met Schotland: 1. Scotspeak houdt het midden tussen eendengekwaak en schapengeblaat, 2. er wonen te weinig Ieren. Geen beroerd volk verder hoor, de Schotten. Op 11 augustus 1995 heb ik zelfs nog een Schot zien lachen. Echt waar! Het geschiedde in de Tutties Neuk Inn in Arbroath, overigens wel eerst nadat ik hem een glas van de lokale Arbikie’s Highland Rye Single Grain had aangeboden. Maar ja, de Schot is geen Ier. Met andere woorden: de Schot is géén vrolijke en bescheiden golfer met een gezonde dosis zelfspot, dol op sing song en soortgelijk vertier.

Het zal u duidelijk zijn dat ik in de eerste plaats van golfen in Ierland houd omdat Ieren zulke gezellige mensen zijn.

Al hebben ze ook verdomd mooie banen.

Dat ik een geluksvogel ben is al eens uitgelegd in een verhaal voor dit prachtblad over die ene keer dat het mij plotseling gegund werd, dankzij een toevallige ontmoeting hoog in de lucht, om Old Head of Kinsale te spelen, een van de meest prestigieuze banen ter wereld.

Ik stelde het nogmaals vast toen ik die top-100 doornam.

1. Royal Portrush – check. 2. Royal County Down – check. 3. Portmarnock – check. 4. Waterville – check. 5. Lahinch – check. 6. Ballybunion – check. 7. The European – check. 8. Doonbeg – check. 9. Ballyliffin – check. 10. The Island – check.

De top-10 heb ik allemaal gehad!

En Old Head staat er niet eens bij!

Zonder uitzondering linkscourses, die ik stuk voor stuk met golftas en al heb betreden, soms geassisteerd door een caddy en meestal met rampzalig resultaat. Maar wat doet het er toe.

Om de onthulling compleet te maken: van de top-25 heb ik er 20 gespeeld, van de top-50 liefst 37 en van de top-100 in totaal 66.

Nog 34 te gaan dus.

Verlos mij, fysio!


column golfers magazine 03 – 2020
Een golfbaan is de Haagse Markt niet

Mijn eerste reactie: pardon?! Mijn tweede reactie: huh?! Mijn derde reactie: WTF! U bent een golfer. Misschien wel tegen beter weten in ga ik er om die reden vanuit dat enige beschaving u niet vreemd is. Wat WTF betekent moet u daarom maar even in de Urban Dictionary opzoeken.

Toch haalde ik ‘m terecht van stal. Als gevolg van de verzwaring der regeringsmaatregelen in het kader van de bestrijding van de coronacatastrofe werden ook de golfbanen half maart gesloten. Daar snapte ik meteen al geen jota van.

We mochten naar buiten van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Ze raadden ons zelfs aan onze lichamelijke fitheid middels fietstochtjes en wandelingen te bevorderen, mits wij daar locaties voor selecteerden waar het niet krioelde van de mensen. Niet op de Haagse Markt dus, om een voorbeeld te noemen van een plek waar het gezonde verstand, gezien de massaliteit waarmee de maatregelen daar aan de laars werden gelapt, nog zeldzamer bleek dan een verse banaan.

Wat was er om die reden meer geschikt dan een golfbaan? Dat stranden en openbare parken kunnen volstromen werd al snel duidelijk, een bewijs dat ze op de Haagse Markt niet het alleenrecht hadden op oogkleppendomheid. Golfbanen kunnen nooit volstromen. Je moet daar geen anderhalve meter, maar minstens tweehonderd meter afstand houden van de mensen die voor je lopen. Alleen de spelers met wie jij een flight vormt – Engels woord, maar gebruik het nooit in Engelstalige landen, daar schieten ze dan onbedaarlijk in de lach – komen bij je in de buurt. Maar daar kun je afspraken over maken. Sterker nog, je kunt met de golfbaanexploitanten of verenigingen overeenkomen om alleen in tweeballen te spelen. Ik noem maar iets.

Dat mocht dus ook al meteen niet.

Ik begreep de terughoudendheid van de NGF en de exploitanten om direct protest tegen het besluit aan te tekenen wel. Ik hoorde het oorverdovende gekrijs al van de niet-golfers, die nog steeds zwaar in de meerderheid zijn en hun vooroordelen over de golfsport maar al te graag uitschreeuwen. Uit pr-overwegingen deinsde men daar wellicht voor terug. Maar ik zag reeds vanaf dag 1 geen enkele reden om golfers te verbieden hun sport net als de wielrenners, bmx’ers en hardlopers die gewoon hun gang konden blijven gaan te beoefenen. Het kon geen kwaad, stelde ik terstond vast. De RIVM-richtlijnen werden ermee gerespecteerd. Golf is alleen een contactsport op de negentiende hole.

Clubhuis dicht? Uiteraard. Geen toernooien en officiële wedstrijden? Natuurlijk. Geen publiek op de baan en elkaar zoveel mogelijk mijden op het parkeerterrein en de teeboxen? Vanzelfsprekend.

Maar hé, je speelt in deze sport zelfs met je eigen bal.

WTF!


column golfers magazine 04 – 2020
Golfvermaak in coronatijden

Goed, regrippen kan ik nu dus ook. Dat komt ervan in golfloze coronatijden: de uren die je anders op de baan vult, wil je toch zoveel mogelijk in golfsferen doorbrengen.

Waren mijn grips versleten? Mannen als Rory, Brooks en Joost zouden die vraag volmondig met ja beantwoorden, vrouwen als Tyu Kong Wang en Lui Nan Kim wellicht ook, of weet ik veel hoe die Koreaantjes allemaal heten: net als je geleerd hebt hoe je hun naam moet spellen trekken ze in Seoul weer een nieuw blik mysterieus glimlachende, onverslaanbare topspeelsters open.

Bijna zag de
Highland S340
Low Flight
Bazooka
Super Double
Distance het
levenslicht

Voor mij waren ze níet versleten. Mijn grips, bedoel ik, niet Tyu en Lui. Laat daar geen misverstand over bestaan, ik heb al genoeg aanklachten wegens misogynie aan mijn geruite golfbroek hangen. In het oude normaal vond ik, als alledaagse ploeteraar, een paar vlekjes of krasjes op mijn grips geen probleem. Ter versterking van mijn argumentatie voeg ik daaraan toe dat ik ook wel eens met Blokker-ballen speelde.

Nu, echter, in het nieuwe normaal van de golfvrije anderhalvemetersamenleving, had ik plots zeeën van tijd. Ik golf zo’n twee keer per week achttien holes. Dat alleen al is negen tot tien uur. Als je daar dan ook nog de reis- en verblijftijden bij optelt – in de nazit klop ik Rory, Brooks en Joost genadeloos – kom je op vijfentwintig uur. Ruim een halve werkweek, dames en heren luisteraars! Waaraan ik dankzij Covid-19 zomaar op een andere wijze invulling diende te geven. En dus bestelde ik een set Winn Classics plus toebehoren. Jumbo’s uiteraard, want ik heb handen als kolenschoppen.

Ik zag een golfpro eens een grip vervangen. Hij deed er een minuutje of drie, vier over. Bij mij duurde het, in mijn schuurtje, tien keer zo lang (en dat maal dertien). De oude grip eraf slopen ging nog wel, al had ik misschien beter geen roestig, vooroorlogs Stanley-mes kunnen nemen. Maar toen moest de oude tape eraf, die zonder uitzondering muurvast zat. Om nog maar te zwijgen over het aanbrengen van de nieuwe tape, die pas dubbelzijdig plakt als je het beschermlaagje eraf hebt gepulkt: in mijn geval – ik verwijs naar mijn kolenschoppen – tot zelfmoordneigingen drijvend monnikenwerk. Toch deed ik ook een spectaculaire ontdekking: nadat al mijn grip solvent was verspild, probeerde ik het met wasbenzine van de Gamma. En toen was het zo gepiept.

Tja, ik zei het al: meneer speelt soms ook met Blokker-ballen.

Maar goed dat we nu weer de baan in mogen, want anders was ik ook nog mijn eigen clubs gaan maken: de Highland S340 Low Flight Bazooka Super Double Distance, met sweetspot in de hosel.


column golfers magazine 05 – 2020
Ik had weer eens nieuwe ijzers, joechei!

En toch ontbrak er een belangrijke maatregel in de coronapakketten der polderlandse golfbanen: “Zelfs ook tijdens non qualifying oefenrondes en onderlinge wedstrijden in welke vorm dan ook, dienen de spelers te allen tijde de stableford-regelgeving in acht te nemen. Het opnemen van de bal zodra er geen punt meer kan worden gehaald is derhalve verplicht.”

Shanks
werden
gevolgd
door hooks,
airshots
door
hazennaaiers

Een andere belangrijke beperking had dan niet eens opgelegd hoeven worden. Want laten we wel wezen: als je de bal halverwege een hole opraapt, kún je de vlaggenstok niet eens meer aanraken. Bovendien zouden de golfers de baan ook een stuk sneller weer hebben verlaten. Dat was vóór 1 juni toch echt de bedoeling. We werden gedoogd, daar kwam het op neer. Maar nu we toch niet voor extra inkomsten in het clubhuis konden zorgen, moesten wel zo snel mogelijk weer oprotten.

Of spreek ik nu toch iets te veel namens mezelf?

Zou kunnen, besef ik ineens. Vol verwachting toog ik voor mijn eerste golfronde in drie maanden naar mijn homecourse. Ik had weer eens nieuwe ijzers aangeschaft, joechei! Wéér was ik erin geslaagd mezelf op de mouw te spelden dat mijn definitieve doorbraak daardoor dichterbij dan ooit was. En wéér werd ik meedogenloos met de neus op de feiten gedrukt. Shanks werden gevolgd door hooks, airshots door hazennaaiers, en inderdaad raapte ik mijn bal keer op keer steeds moedelozer voortijdig op.

Niet getreurd: we kunnen ons weer voor een uurtje of twaalf per dag – sinds 1 juni mag ik de 19de hole gelukkig weer meetellen – aan de ketenen van het huwelijk ontworstelen. Voor mij persoonlijk is daar zelfs voor de rest van mijn treurige golfcarrière nog een extraatje bijgekomen: Lodewijk Klootwijk, directeur van de NVG (Nederlandse Vereniging van Golfbaaneigenaren), heeft mij beloofd dat ik tot 15 november 2050 overal gratis kan spelen. Nou ja, oké, die datum noemde hij niet specifiek. Maar ik vind het wel een geinige gedachte dat ik tot de dag dat ik eeuweling word voor noppes op – ik noem maar een dwarsstraat – Bernardus kan golfen.

Deal, Lo?

Dank, man!

Ik had een column geschreven, moet u weten.

Klopt, dat doe ik wel vaker. Maar in dit geval had ik beweerd dat het merkwaardig was dat de toen nog geldende lockdown geen effect had op het functioneren der talloze fietsers, mountainbikers en hardlopers onder ons, maar wél op dat van de golfers, terwijl onze sport goedbeschouwd zelfs zonder extra maatregelen al coronaproof was.

“Hier doe je ons een groot plezier mee!” riep Lodewijk, die toen al in onderhandeling met de overheid was. “Jij kunt straks overal gratis spelen!”

Ik ga ook akkoord met een standbeeld.

Reacties zijn gesloten.

rob@hoogland.nl