Press "Enter" to skip to content

Golfers Magazine column december 2018

golfers magazine column december 2018

Geef die bal een oplawaai

Golfers MagazineRob HooglandSteeds vaker, steeds vroeger in de ronde ook omdat het steeds sneller duidelijk wordt dat het tussen mij en de golfsport nooit meer goed zal komen, vragen mijn medespelers mij waar het is misgegaan. Dan heb ik hazennaaier numero zoveel geproduceerd, of een drive van 45 meter, dan wel een flopshot dat de bal in de bunker vijf meter verderop deed huppelen terwijl aan het clubhoofd van mijn lobwedge anderhalve kilo vette klei bleef hangen omdat ik zo nodig Phil Mickelson wilde nadoen. En dan zeggen ze, met bijbehorende grijns: “Dit moet toch uit te leggen zijn, Goof?”

Aanvankelijk antwoordde ik dat het de leeftijd was, of het feit dat ik vanwege mijn slechte knieën niet meer goed in staat was om tijdens de swing de benodigde gewichtsverplaatsing te bewerkstelligen. Soms durfde ik zelfs mijn huwelijk als oorzaak aan te wijzen, dat ik dan als een ‘energievretende verbintenis’ omschreef, waarna de meeste flightgenoten opvallend genoeg instemmend knikten.

Tegenwoordig, echter, zeg ik ongezouten de waarheid.

“Het zijn al die tips, vrienden”, roep ik. “Al die swingadviezen en technische aanwijzingen in golfbladen en op websites. Al die aanbevelingen over de stand van je voeten en je kin en de knokkels van je rechterhand. Al die suggesties over het moment waarop je je polsen moet knikken en je upswing moet omzetten in een downswing. Al die adviezen aangaande de pre-shot routine, de heupdraai en de release. Nou ja, noem maar op. Pagina’s kladden ze er vol mee, geïllustreerd met foto’s van toppers als Rory McIlroy, Brooks Koepka en Justin Rose, die op het op die kieken keurig voordoen.”

Ik wend mij weer tot u, lezer, en verklaar hierbij officieel dat ik er knettergek van werd. Dan stond er bijvoorbeeld: ‘Leer van Dustin Johnson om vijftien meter verder te slaan’. Nou, die slaat ‘m 330 meter ver, dus dat wilde ik ook wel. Maar ik ben geen Dustin Johnson. Ik ben een bejaarde, ongetrainde, talentloze boerenlul met stramme spieren en structureel overgewicht. Bovendien heb ik geen swingspeed van 120 mijl, zoals hij, maar is die van mij inmiddels teruggelopen naar 85 mijl. En dus bleef er van mijn swing, nadat ik zijn adviezen had proberen op te volgen, nóg minder over, net als uiteraard na al die andere aanbevelingen.

Waarom interviewen ze míj nooit voor zo’n instructierubriek?

Een half paginaatje met een leuke foto en een eenregelige tekst is genoeg.

Hierbij alvast die tekst: “Geef die bal gewoon een oplawaai.”

Zelf heb ik er niet veel meer aan, maar ik weet zeker dat het werkt.

 

 

 

2
Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Joost van der Valk

Kijk fanatiek drie/vier cm ACHTER de bal en blijf tijdens de slag naar DIE plek staren. Je schakelt zo je onbewuste uit. Het helpt.

rob@hoogland.nl