Press "Enter" to skip to content

Golfers Magazine column mei 2018

golfers magazine column mei 2018

Wij zijn ruimdenkend, mevrouw

Golfers MagazineRob HooglandAltijd van plan geweest geen politiek in deze golfrubriek toe te laten. Elders schrijf ik al genoeg over de woorden en daden van de dames en heren, etcetera, die het leven in politieke zin voor ons uitstippelen. Ik wilde het in dit hoekje uitsluitend over de golfwereld hebben. Basta. Nu, echter, maak ik toch een uitzondering. Dat is te danken aan Andrée van Es, voormalig kopstuk van de PSP en GroenLinks. Zij heeft inmiddels de oorspronkelijke leeftijd der Dreestrekkers bereikt en gaf zeven jaar terug al blijk van een veranderende levenshouding.

O, zeker, als wethouder van Amsterdam liet zij toen ook dit pareltje aan haar fraaie lippen ontsnappen: “Ik fiets wel eens door rood.” Nogmaals: dat zei zij als wethouder. En dan vinden sommigen het nog vreemd dat de Amsterdamse fietsers zijn uitgegroeid tot het schuim der natie.

Maar Van Es zei destijds ook dit: “Ik neem het mijzelf kwalijk dat ik zo ideologisch deed over werk en arbeidsethos. Jongeren werden door dit soort opvattingen veel te gemakkelijk aan een uitkering geholpen. Bizar.”

Zet die oogkleppen nu maar helemáál af, schoonheid, dacht ik, wie weet hebben ze bij de partij van je ouders – de VVD – nog plek voor je. En verdomd, toen ik op 18 april jongstleden de Volkskrant opensloeg leek het werkelijk alsof het wonder zich in de tussentijd had voltrokken: Andrée van Es blijkt tegenwoordig de golfsport te beoefenen.

Het duurde niet lang hoor, dat ik dat vermoedde. Want vervolgens werd het mij in dat Volkskrant-interview gegund deze uitspraak tot mij te nemen: “Ik durf het bijna niet te zeggen, maar tegenwoordig ga ik graag golfen.” En toen haar gevraagd werd waaróm zij dat bijna niet durfde te zeggen, zei Andrée: “Nou ja, golfen en links, dat is wel ’n ding, daar moet je mee uitkijken.”

Getverderrie.

Mijn eerste reactie: wat moeten wij golfers met zo’n eng mens in ons midden? Dit is zo typerend voor haar kringen. Stel je voor dat je iets doet wat in jouw omgeving als not done wordt beschouwd. Dat je iets doet wat ze domrechts vinden, of reactionair. Dat kan natuurlijk niet in de nieuwe elite.

Vergevingsgezind als ik ben, dacht ik daarna (als ik eerlijk ben ook omdat ik mij plots realiseerde dat ik in de toekomst best wel eens tijdens een of ander charitytoernooi aan haar zou kunnen worden gekoppeld): ach, wat maakt het ook uit, welkom in de golfwereld mevrouw Van Es, neem een voorbeeld aan uw partijgenoot Bas de Gaay Fortman, geniet maar lekker van het golfspel, wij zijn ruimdenkend.

Wij wel.

 

 

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

rob@hoogland.nl