Press "Enter" to skip to content

Golfers Magazine column 1 – 2019

golfers magazine column 1 – 2019

Nog effe wennen, die nieuwe regels

Golfers MagazineRob HooglandBal moet voortaan op kniehoogte worden gedroptEens een golfer, altijd een golfer. Zelfs nu ik de sport der sporten persoonlijk even, wegens de vervanging van enkele essentiële onderdelen, slechts in mijn luie stoel kan volgen, niet met een club maar met de afstandsbediening in mijn hand, voel ik mij er hevig bij betrokken. En maak ik mij bijvoorbeeld druk over het feit dat niet alle nieuwe regels, zoals per 1 januari jongstleden ingevoerd, een verbetering betekenen. Sterker nog, ik zit te af en toe te schelden tegen het scherm.

Gelukkig heeft de stem van Jan Kees van der Velden, op Ziggo Sport Golf, een zalvende werking. Ik denk wel eens: als Jan Kees stopt met golfcommentaar, kan-ie altijd nog aan de slag als mindfulness-goeroe. Zijn stem brengt mij meestal snel weer tot bedaren, hoewel ik er telkens weer opvallend lang moeite mee blijf hebben dat een golfnerd als Bryson Dechambeau – hij schijnt zijn putter met 0,3 millimeter te hebben laten verlengen nadat de data hem duidelijk hadden gemaakt dat hem dat de komende tien jaar in totaal 0,775 slag zou schelen – zelfs bij een kort puttje de vlag in de hole laat staan.

Het is geen smoel, excusez le mot.

Ach, het zal mijn conservatieve inslag wel wezen. Ik houd niet zo van veranderingen en vind het daarom óók geen gezicht – zie je wel dat je zoiets veel netter kunt uitdrukken – dat een speler een bal op kniehoogte mag droppen. Het heeft iets stiekems. Golfers deden dat vroeger alleen maar als ze dachten dat niemand het zag.

Onlangs, bij het toernooi van TPC Scottsdale, werd de veelbelovende Amerikaan Denny McCarthy in beeld gebracht. En wat geschiedde? Wat Li Haotong ook bij de Dubai Classic overkwam, zij het dat de overtreding toen duidelijker zichtbaar was (het kostte de Chinees uiteindelijk zelfs 100.000 euro). Denny kreeg twee strafslagen voor zijn kokosnoot omdat zijn caddy in de ogen van de rules officials te lang achter hem was blijven staan bij het oplijnen: een overtreding van regel 10.2b(4). Het sloeg nergens op, omdat Denny er geen enkel voordeel van ondervond. Waar nog bijkomt dat het vóór 1 januari gewoon was toegestaan.

Ik schold mijn scherm zo luidkeels uit, dat de angstaanjagende hoeveelheid decibellen die daarmee vrijkwam kennelijk zelfs door de geigertellers bij TPC Scottsdale werd geregistreerd: de volgende dag, tijdens de derde ronde, werd de straf ongedaan gemaakt, hetgeen vrij uniek is, al veronderstel ik dat de protesten van medespelers als Ricky Fowler ook wel enigszins geholpen zullen hebben.

Ik moet dus nog heel erg wennen aan die nieuwe regels.

En de officials helemaal.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

rob@hoogland.nl