Press "Enter" to skip to content

Telegraaf 11 februari 2021

Rob Hoogland – Telegraaf 11 februari 2021

Een topburgemeester, die Klaas

Toch even overwogen om Klaas te bellen. Mijn Klaas, bedoel ik. Nou ja, oké, onze Klaas dan. Als je het nu nog niet weet: Klaas Agricola, burgemeester van Dantumadiel, die ik een paar maanden geleden op deze plek als World Mayor 2021 voordroeg. Dat spontane initiatief vond zoveel navolging dat hij inmiddels zelfs tot de shortlist is doorgedrongen.

Stem op hem!

Nu kan het nog!

Vergeet daarbij niet je keuze te motiveren.

Jazeker, Klaas maakt nog steeds kans om tot de Beste Burgemeester van de Wereld te worden uitgeroepen. Net als Ahmed Aboutaleb en Achmed Marcouch trouwens. Drie van de 32 overgebleven kandidaten zijn dus Nederlands, al is er helaas ook eentje afgevallen: Femke. Mijn Femke, bedoel ik. Nou ja, oké, onze Femke dan. Als je het nu nog niet weet: Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, die door anderen als World Mayor 2021 was voorgedragen.

Ik scheur mijn kleren en ween.

Goed, zal ik dan voor één keertje proberen eerlijk te zijn? Komt-ie: het nieuws dat Femke Halsema op de longlist terecht was gekomen vormde voor mij destijds de voornaamste reden om Klaas Agricola naar voren te schuiven.

Femke gezien? Een schoolvoorbeeld van racisme van de lage verwachtingen

Op de website van World Mayor las ik dat het coronabeleid zwaar zou meewegen. Dat de burgermoeder van onze geliefde hoofdstad desondanks kandidaat was gesteld, verbijsterde mij dankzij haar optreden bij de beruchte BLM-demo dusdanig, dat ik subiet besloot een burgemeester te zoeken die ten eerste wél een succesvol coronabeleid voerde (nul besmettingen in Dantumadiel ten tijde van de nominatie) en ten tweede partijloos was, voor mij gezien het veel te ideologische optreden van zijn Amsterdamse collega een voorwaarde. Zo kwam ik bij Klaas Agricola terecht, een stoere Friese boerenzoon, over wie ik later, in een reportage in deze krant, bovendien leerde hoe groot zijn betrokkenheid bij het wel en wee van zijn burgers is. Ze kunnen ‘s avonds zelfs gewoon bij hem aanbellen.

Klaas Agricola gaat ook elke zondag naar de kerk.

Let wel: telkens een andere kerk.

Een topburgemeester, die Klaas.

Ik zag van de week een filmpje waarop Femke in het kader van de miljoenmiljardste hoofdstedelijke campagne die als doel heeft de burgers met elkaar te verbinden, een allochtone vrouw tot Held van Amsterdam benoemde.

Als je wilt weten wat de term ‘racisme van de lage verwachtingen’, zoals geintroduceerd door de Britse ex-moslim Maajid Nawaz, in de praktijk betekent, googel dat filmpje dan even. De zoektermen ’Femke’, ’Leila’, ’held’ en ’Amsterdam’ volstaan. De burgemeester van Amsterdam reikte een gemeentespeld uit aan een allochtone vrouw die een moedernetwerk had opgericht en sprak de uitverkorene toe alsof zij een driejarige peuter met ontwikkelingsachterstand voor zich had staan. Blijkbaar ging Halsema er bij voorbaat vanuit dat de vrouw haar anders niet kon volgen.

Kon het geringschattender?

Nee.

Daarom voelde ik de aanvechting Klaas Agricola te bellen.

“Heeft Dantumadiel ook helden?” wilde ik hem vragen.

Maar ach, ik wist het antwoord al: “Ze zijn me allemaal even lief.”

Telegraaf 11 februari 2021

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Wil je ze direct lezen, abonneer je dan op de krant. Daar bestaan verschillende mogelijkheden voor. Klik op onderstaand logo.

volgendevorige

1 Reactie
Inline Feedbacks
Zie alle reacties
arie de reus
19 dagen geleden

gedaan

send coins
1
0
Reageer!x
()
x