Press "Enter" to skip to content

Telegraaf 11 maart 2021

Rob Hoogland – Telegraaf 11 maart 2021

“Ik is zielig!” piepte Meghan

Eerst Meghan, toen Ank Bijleveld, pfff. Een mens kan veel hebben, maar niet alles. Geloof het of niet: ik ben een mens en gekwetste hedendaagse vrouwenzielen doen mij nu eenmaal vaak kreunen en steunen.

“Ik is zielig!” piepte Meghan nota bene slechts enkele jaren nadat haar nieuwe schoonfamilie 32 miljoen euro aan haar bruiloft had gespendeerd. “Mark luistert niet naar mij!” riep de minister van Defensie nota bene na vier jaar olijke innige samenwerking met de minister-president.

Beide keren schudde ik meewarig het hoofd.

Wat is dat toch bij mij? Misogynie? Betamannelijkheid? Of gewoon gezond verstand? Vertel het mij, Jeffrey Wijnberg. Ook omdat ik ver weg maar toch zo dichtbij nog steeds – ze is potdorie al 14 jaar dood – de stem van mama hoor.

“Wijven moeten niet zo zeiken”, zei zij weleens.

Ben ik soms een moederskindje?

Ik zag en hoorde de Duchess of Sussex dat opzichtige eentweetje met haar maatje Oprah maken en dacht: je hebt van die zekerheidjes in het leven. Water is nat, 1 + 1 = 2 (althans: daar waar Sylvana Simons zich nog niet in het debat heeft gemengd) en huwelijken tussen Britse prinsen en over het paard getilde burgermeisjes zorgen voor maatschappelijke heisa. Ook wanneer die madammekes van Amerikaane origine zijn, reeds aan het celebritybestaan hebben mogen ruiken en zichzelf dientengevolge een importantie hebben toegedicht die vloekt met hun nieuwe realiteit, die onderwerping en terughoudendheid vereist.

Kijk, daar staat Ank Bijleveld, bij die paddestoel

Daar komt in het geval van de voormalige én aanstaande juffrouw Markle nog eens bij dat zij mede dankzij haar huidskleur besmet is geraakt met de BLM-variant van het wokeness-virus, die harder om zich heen grijpt dan welke coronamutant ook.

Het was een grap, die aan het Hof over de kleur van Archie werd gemaakt, daar ben ik van overtuigd. Een Johan Derksen-grap, vooruit: een slechte grap, maar toch een grap zoals zovele. En zoals wij allen weten is het maken van dat soort grappen – eigenlijk van alle grappen – in wokekringen ten strengste verboden.

Enfin, dat was Meghan, en Harry niet te vergeten, de naïeveling (van wie zou hij dat nou hebben?) die toch echt zou moeten weten dat je het gezien de belangen nooit van The Firm wint. Hun geval is nu wel genoeg belicht, her en der, en daarom keer ik toch nog even terug naar het moederland om mij tot Ank Bijleveld te wenden.

Kijk, daar staat Ank, bij die paddestoel. Ik buk diep, laat haar op mijn hand stappen, zet haar op mijn knie en zeg: “Wat vertelde je dáár nu bij Op1, Ankje? Mark Rutte onderbreekt vrouwelijke bewindslieden sneller en ergert zich wanneer ze een onderonsje hebben? Meisje toch! Wees eens eerlijk: kon je zelf je lachen houden toen je zei dat de vrouwelijke manier van praten soms doelgerichter is? Ik bulderde. Ik loop al wat langer mee, zie je. Als ik naar Maastricht wil ga ik niet over Groningen. Ik niet. Daar laat ik het bij. Dag Ankje!”

Zo, nu even het redactiesecretariaat bellen.

Ze hebben daar vast wel het nummer van Jeffrey Wijnberg.

Telegraaf 11 maart 2021

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Wil je ze direct lezen, abonneer je dan op de krant. Daar bestaan verschillende mogelijkheden voor. Klik op onderstaand logo.

volgendevorige

0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle reacties
send coins
0
Reageer!x
()
x