Press "Enter" to skip to content

Telegraaf 25 februari 2021

Rob Hoogland – Telegraaf 25 februari 2021

Rechts Kojak, links Einstein

Ruzie kon je het niet noemen. Althans, die mening was ík toegedaan. De meubels bleven staan en er vloog geen glaswerk door de huiskamer. Dan is het voor mij geen ruzie, klaar. In mijn ogen was het slechts een echtelijk lockdownmeningsverschilletje.

Het ging zoals het altijd gaat tussen ons: de periode van ijzingwekkende zwijgzaamheid na het stormpje nam hooguit een half uur in beslag. Al werd er toen, zo besef ik nu, wél van de gewoonte afgeweken: niet ik verbrak de stilte, maar zij. Dat had mij wakker moeten schudden. Denkend aan de spectaculaire ineenstorting van het kaartenhuis dat Herstel NL heet zat ik zo lekker weg te dromen dat ik niet alert genoeg was.

Ze betrad mijn schrijfhok, streek met haar hand door mijn haar en zei: “Zand erover, schat. Afgesproken?”

“Oké”, zei ik.

“Zullen we het weer goedmaken? We hadden allebei schuld, toch?”

“Vind ik ook.”

“Dan pak ik nu de schaar om je haar te knippen. Het ziet er echt niet meer uit, lieverd. Qua haardos ben je nu een kruising tussen Catweazle en Wim de Bie als Dirk de zwerver. En vergeleken bij het ondoordringbare struikgewas boven je ogen waren de wenkbrauwen van Ruud Lubbers toonbeelden van optimale gezichtsverzorging. Trek je jas aan en ga in de tuin zitten. Net als vorig jaar in de lente, weet je nog?”

“Maar over een week mag Ilona weer open!” probeerde ik nog (Ilona is mijn Amsterdamse kapster).

“Nee, we kunnen er echt niet meer op wachten.”

Je vraagt toch ook niet aan een tarbot wat een voettocht door de Sahara inhoudt

En daar zat ik dus weer, in onze windvrije achtertuin, waar het best aangenaam toeven was terwijl mijn lieftallige wederhelft, schaar en kam als een volleerde kapster hanterend, om mij heen danste. En intussen dacht ik niet alleen aan Mark Rutte toen hij tijdens die persco de vraag wat het verschil tussen knippen en sekswerken was moest beantwoorden (je vraagt toch ook niet aan een tarbot wat een voettocht door de Sahara inhoudt), maar ook weer aan Herstel NL. Aan de schreeuwlelijken die de beweging gaandeweg hadden gekaapt, bijvoorbeeld. Aan de jammerlijke afgang van meisje Baarsma en ventje Teulings. Aan de mislukte frame van meneer de voorzitter toen hij suggereerde dat kabinetsingrijpen aan hun vertrek was voorafgegaan. En uiteraard ook aan mijn schalkse plan om de stichting Herstel Herstel NL in het leven te roepen omdat er in het leven ook iets te lachen over moest blijven.

Ik dommelde dus wéér in, figuurlijk gesproken.

“Klaar!” riep ze na een kwartiertje. “Zo ben je tenminste weer toonbaar. Ik ga nu boodschappen doen. Tot straks!”

En hup, daar ging ze, in haar bolide.

In de badkamerspiegel openbaarde zich even later een wel héél merkwaardige figuur aan mij: links had hij géén wenkbrauw, rechts was er nog geen haartje verwijderd. En dat kapsel? Rechts Kojak, links Einstein.

Ze is nog steeds niet terug.

Bij nader inzien roep ik toch maar eerst de stichting Herstel Huwelijk Hoogland NL in het leven.

Telegraaf 25 februari 2021

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Wil je ze direct lezen, abonneer je dan op de krant. Daar bestaan verschillende mogelijkheden voor. Klik op onderstaand logo.

volgendevorige

0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle reacties
send coins
0
Reageer!x
()
x