Press "Enter" to skip to content

Telegraaf 27 april 2021

Rob Hoogland – Telegraaf 27 april 2021

Ramadan? Hou toch op

En, 030-Jessiasjugend? Lekker geramadand met z’n allen? Ik kan niet wachten op de getuigenissen. Benieuwd, na dat gehannes met moslimbroederzuster Kauthar Bouchallikht, hoe déze GroenLinks-omarming van het islamisme nu weer wordt uitgelegd.

“Zo leerzaam!”

“Zo louterend!”

Ik hoor die kreten al over het Domplein echoën.

Toen ik dit schreef, was ik er helaas nog niet van op de hoogte hoe de Utrechtse Dwars-jongeren het er maandag tot aan de iftar vanaf hadden gebracht. Volgens de ramadanregels mag de avondmaaltijd pas beginnen nadat de duisternis is ingetreden, en aangezien de zon in Nederland eerst om 21.00 uur in de zee zakte kon deze dodebomenjongen daar niet op wachten.

Van het begin van de ochtendschemer (“Wanneer de zwarte draad van de witte is te onderscheiden”) tot zonsondergang mogen moslims niet eten en drinken en dienen zij ook af te zien van vleselijke gemeenschap. Nu kan men bij klaardichte dag soms best een wipje overslaan. Zelf doe ik dat inmiddels in toenemende mate. Zie het als mijn bijdrage aan een betere wereld. In sommige gevallen, die ik hier om redenen van fatsoen niet nader zal specificeren, wegen de volksgezondheidsvoordelen met name in islamitische kringen zelfs tegen de -nadelen op.

Nog zie ik de wanhoop in de ogen van dat moslimjochie in de Foodmarkt

Als je het mij vraagt verdient de hele dag afzien van eten en vooral van drinken daarentegen de kwalificatie medisch onverantwoord, of beter: barbaars, zoals trouwens wel meer religieuze gewoonten een primitieve indruk op mij maken. Blijkbaar koesteren de GroenLinks-jongeren van de Domstad daar andere gedachten over. Uit solidariteit vastten zij maandag de godganse dag mee.

Goed hè?

Nou, niet dus.

Het blíjft mij fascineren, dit soort solidariteitsverklaringen van ultralinks aan orthodox religieus, een dubbelhartigheid die deze ‘progressieven’ naar mijn stellige overtuiging steeds meer kiezers kost. Ik voel mij daarbij gedwongen aan te tekenen dat de GroenLinksachtigen onder ons, wier leider de natie het afgelopen weekeinde nog verbijsterde door zich in een oogverblindend geel trainingspak te laten vereeuwigen (“Doe snel je eikeltjespyjama aan, gek!” riep ik overstuur), hun liefde op religieus terrein uitsluitend aan mohammedanen betuigen, terwijl zij de christelijke polderlanders doorgaans juist louter haat toebedelen.

Ik herinner mij de scheldpartijen op de zwartekousenkudde die de coronaregels aan zijn laars lapte toen zij ter kerke gingen. Ik herinner mij óók de oorverdovende stilte over het feit dat in moskeeën hetzelfde geschiedde.

Ramadan?

Hou toch op.

Nog zie ik de wanhoop in de ogen van dat acht- of negenjarige moslimjochie in de Foodmarkt in Amsterdam-Noord, toen een oudere autochtone medewerker tijdens deze vastenperiode om een uur of vijf ‘s middags het vak met de zakken chips stond te vullen. Nog zie ik zijn totale blijdschap en dankbaarheid toen die winkelbediende zo’n zak heimelijk voor hem openscheurde.

Sindsdien weet ik genoeg.

Telegraaf 27 april 2021

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Wil je ze direct lezen, abonneer je dan op de krant. Daar bestaan verschillende mogelijkheden voor. Klik op onderstaand logo.

vorige

2 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle reacties
Goossens
13 dagen geleden

Weer top weergegeven!

Joris
1 dag geleden

So true ome Rob. We hebben het vaak over andere landen waar het allemaal beter gaat. Hier in Frankrijk bijv. zegt men dan dat in Noord Europa alles beter/eerlijker gaat. Welnee, het is allemaal van hetzelfde laken een pak. Kijk maar naar het “schandaaltje” over maar liefst 250 mln georganiseerd… Lees verder »

send coins
2
0
Reageer!x
()
x