Press "Enter" to skip to content

Telegraaf 7 januari 2021

Rob Hoogland – Telegraaf 7 januari 2021

Een klein prikje voor een mens

Het is dat ik het champagneontbijt uit lijfsbehoud tot verjaar- en huwelijksdagen beperk. Anders was het helemáál feest geworden. De Eerste Prik om 08.30 uur in de ochtend live op de kwelbuis! De Ultieme Triomf van het Polderlandse Vaccinatiebeleid! Een prachtige 27ste plaats op de lijst van 27 EU-lidstaten!

Waarmee was dit te vergelijken? Terwijl in dat voormalige distributiecentrum van Jumbo in Veghel, een treffende locatie wat mij betreft, de naald in de bovenarm van verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri werd gezet, trokken andere historische gebeurtenissen aan mijn geestesoog voorbij: de Elfstedentocht van ‘63, de moorden op Kennedy, Fortuyn en Van Gogh, 9/11, de eerste maanlanding.

Ja, dat was het! De eerste maanlanding! Al was het alleen maar omdat daarover eveneens allerlei complottheorieën de ronde doen. Een dag zonder waan is een dag niet bestaan. Dat spreekwoord bedacht ik jaren geleden, toen ik door de dorre, droge Atacama-woestijn in het noorden van Chili trok en mijn gids zei: “Je weet toch dat de Eagle-maanlander in 1969 in werkelijkheid híer op de grond werd gezet?”

Jammer dat die arme Sanna geen briefje met een spreuk van Hugo de Jonge kreeg toegestopt, waarmee zij het pr-event à la Neil Armstrong nog meer kracht had kunnen bijzetten.

“That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”, zei Neil.

Wat dus te denken van: “Een klein prikje voor een mens, de doodsteek voor de mensheid?”

Nee, dat toch maar niet.

Een forse injectie in het welzijn van Nederland. Dat dan maar?

De wappies die zich na mijn vorige stukje als een roedel uitgehongerde wolven op mij stortten (mooiste zin van een woedende briefschrijfster die bij het massale protest in Haarlem aanwezig was geweest: “We hebben elkaar daar geknuffeld, maar eerbiedigden de coronabeperkingen”) zouden zich erdoor aangemoedigd kunnen voelen.

Niet echt hagiografisch werd in dat stukje het functioneren van de geachte afgevaardigde de heer T. Baudet belicht. Dat is niets minder dan heiligschennis in de paranoïde kringen waar Thierry na al die debacles in arren moede onderdak heeft gezocht. En nu is er dus een wappiefatwa over mij uitgesproken en overweeg ik meester Theo als advocaat in te huren. Hij is vrij en ervaringsdeskundige.

“Een klein prikje voor een mens, een forse injectie in het welzijn van Nederland.”

Dat dan maar? Iets saaier, maar dichterbij de waarheid. En komt beter over dan het gedoe dat wij woensdagochtend live kregen voorgeschoteld. Gezien de onthutsende traagheid waarmee alles tot nu toe verloopt zou ik mezelf, als ik Hugo de Jonge was geweest, enigszins gedeisd hebben gehouden. Maar zo werkt dat niet in regeerkringen. Als met iets de eer kan worden opgestreken, zullen ze het niet laten, ook wanneer ze er geen recht op hebben.

Nooit meer zal ik vergeten waar ik was toen De Eerste Prik werd gezet: thuis voor de buis, in mijn pyjama, met een slap koppie thee voor m’n neus.

Doe mij bij nader inzien toch maar een glas champagne.

Of tien.

Telegraaf 7 januari 2021

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Wil je ze direct lezen, abonneer je dan op de krant. Daar bestaan verschillende mogelijkheden voor. Klik op onderstaand logo.

volgendevorige

1 Reactie
Inline Feedbacks
Zie alle reacties
Peter Emile
16 dagen geleden

Raak verhaal weer! Er is in mijn hele, lange leven nog geen enkel jaar geweest waarin ik in één klap zóveel vertrouwen in de politiek ben kwijtgeraakt als in 2020. Het begon met de indolentie van Rutte III; ik bedoel het uitblijven van enige reactie van de Nederlandse politiek op… Lees verder »

rob@hoogland.nl
1
0
Reageer!x
()
x