Press "Enter" to skip to content

Telegraaf 9 maart 2021

Rob Hoogland – Telegraaf 9 maart 2021

Kom je, lief kiesdrempeltje?

Waar blijf je toch, lief kiesdrempeltje van me? Ik verlang zo naar je. Ik zie door de bomen het bos niet meer en alleen jij kunt dat probleem oplossen. Desnoods doen we het op z’n Duits. Of op z’n Belgisch, wat kan mij het bommen. Alles beter dan dit.

Klopt, ze maken nog steeds beter bier dan ons, de Duitsers en de Belgen. Voor een Steak vom Schweinerücken mit Pfifferlingen und Champignons in Rotweinsoße rijd ik desnoods twee uur om, net als voor een pannetje Vlaams stoofvlees met friet. Toch maakt zich geen onbeheersbare jaloezie van mij meester wanneer ik het totale maatschappelijke doen en laten van onze ooster- en zuiderburen met dat van ons vergelijk.

Maar ja, zij hebben wél een kiesdrempel.

En wij niet.

Snik.

Hoewel de electorale systemen in Duitsland en België verder behoorlijk verschillen, is vijf procent bij de meeste verkiezingen de drempel die politieke partijen in beide landen moeten halen voordat zij tot een parlement worden toegelaten. Zoiets moeten ze bij ons ook maar eens invoeren. De boel zou dan aanzienlijk minder versplinteren dan nu dreigt te gebeuren.

Het klinkt uiteraard goed: evenredige volksvertegenwoordiging. Het duizelt mij evenwel wanneer ik de recente peilingen van Maurice de Hond zie. Liefst vier nieuwe partijen maken ditmaal een goede kans om in de Kamer te komen: Ja21, Volt, Bij1 en Code Oranje. Zoals het er nu naar uitziet halen zij gezamenlijk zeven zetels. Wat heeft de Kamer eraan? Het land? Ik zie alleen maar een toename van het toch al zo grote aantal kansloze moties.

In eerste instantie dacht ik: verhip, een leider met Pim-trekjes

Een tweepartijensysteem, zoals in de VS, hoeft van mij ook weer niet. En ik begrijp de behoefte om een nieuwe partij op te richten soms best wel. Vier jaar terug verscheen er ook weer eens eentje ten tonele. In eerste instantie dacht ik: verhip, een leider met Pim-trekjes. Ik was niet de enige, zoals bij de Statenverkiezingen bleek. Maar zie wat daarvan na een implosie van heb-ik-jou-daar is overgebleven. Van de partij, maar óók van de leider, die tot een bizarre complottheorieën aanhangende, Trump-petjes dragende corona-ontkenner is verworden en zijn voorheen toch tamelijk verzorgde taalgebruik heeft verruild door kreten als: “Krijg de tering, Mark Rutte.”

Tering = tuberculose.

Niveautje, niet?

Dat gevaar dreigt óók altijd, met nieuwe partijtjes. Daarom raad ik Ja21 en Code Oranje aan om na 17 maart in elk geval met elkáár in gesprek te gaan. Volt (zeer pro-Europa) moet maar snel met D66 (zeer pro-Europa) in zee, de SGP ondanks alles met de CU en zo zijn er nog wel een paar combi’s denkbaar. En daarna moeten ze met z’n allen lekker die kiesdrempel erdoorheen jagen, zodat we de volgende keer in elk geval zijn verlost van het anti-democratische gannef van Denk en Bij1.

Dat verkiezingsprogramma van Syllie gezien?

Grote goedheid.

Kom je, lief kiesdrempeltje? Beloof je me dat? Ik zal me voor eeuwig over je ontfermen.

Telegraaf 9 maart 2021

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Wil je ze direct lezen, abonneer je dan op de krant. Daar bestaan verschillende mogelijkheden voor. Klik op onderstaand logo.

volgendevorige

1 Reactie
Inline Feedbacks
Zie alle reacties
Marcel
1 maand geleden

zoveel partijen betekent dat er na de verkiezingen weer gepolderd moet worden om ‘n meerderheid te krijgen .
m.a.w. weer ‘n goede reden om dan te kunnen zeggen : alle toegezegde beloftes kunnen wij nu helaas niet meer nakomen .
Alweer .

send coins
1
0
Reageer!x
()
x