Press "Enter" to skip to content

Telegraaf column 1 september 2020

Het hóórt niet, de Tour in september

Telegraaf 1 september 2020
O ja, de Tour, die is er ook nog. Dat denk ik iedere dag. De Ronde van Frankrijk speelt dit jaar, tot nu toe, een veel kleinere rol in mijn bestaan. De koers interesseert me nauwelijks. Ik weet zelfs niet eens precies in welk gedeelte van dat prachtige land de karavaan zich nu bevindt.
Ze hadden
‘m moeten
overslaan
dit jaar:
de lol is
er vanaf

Tsja, corona, hè.

Alles is anders.

Ik heb ’m een paar maal verslagen, de Tour. Daarna gedroeg ik mij thuis, voor de buis, altijd als een tweede Neel (vrede zij met hem). Dag in dag uit lardeerde Jean Nelissen zijn reportages, wanneer er door een bepaalde streek werd gekoerst, met gedetailleerde lokale wetenswaardigheden, met name aangaande wijn & cuisine. Dat deed ik ook, terwijl mijn echtgenote het allemaal hoofdschuddend aanhoorde.

„Straks komen ze vlak langs Plancoët. Daar liet de uitbater van ons hotel/restaurant de kreeften die wij hadden besteld eerst even over onze tafel lopen en zette ik na het diner een glas zelfgestookte calvados op het hoofd van de waardin, een vrouwtje van slechts 1.45 meter met een tandenloos bekkie. Wat toen mijn opdracht voor haar was laat zich raden.”

Dat soort anekdotes, leuk voor jezelf, maar veel minder leuk voor je omgeving (na die laatste ging mijn vrouw urenlang Bavink uitlaten). Het kon mij niks bommen. Ik wilde de connaisseur uithangen, de Tour de France-expert, de man die overal was geweest. Neel de Tweede, met teksten als: „Aha, Condom. We zijn nabij de Pyreneeën. Daar moet je de confit de canard proberen.”

En nu ben ik stil.

De tv gaat niet eens aan.

Het kan nog veranderen, hoor. Als Tom Dumoulin toeslaat wordt mijn interesse vast weer gewekt. Maar het hóórt gewoon niet, de Tour in september (en de Giro in oktober). Het hóórt niet, renners met mondkapjes na afloop van de etappes terwijl om hen heen bijna niemand zich staat te verdringen. Het hóórt niet, zo weinig publiek. Ze hadden ’m moeten overslaan dit jaar. Net als het EK Voetbal, Wimbledon en het British Open (golf). Ik begrijp best dat de commerciële belangen groot zijn. Maar de lol is er vanaf. Het is niet leuk zo. En het risico voor de volksgezondheid is veel te groot.

Volledig eens met wielerverslaggever Hans Ruggenberg, die in een analyse voor Telesport concludeerde dat de Tour in dat steeds meer roodgekleurde Frankrijk, waar het virus andermaal steeds nadrukkelijker om zich heen grijpt, „een tikkende tijdbom is, die elk moment kan ontploffen”.

„De vraag is überhaupt of de Tour tot de eerste rustdag in La Charente-Maritime geraakt. En zo ja, dan is er een kans dat daar blijkt dat het virus zich toch ongemerkt binnen de Tour-bubbel heeft vermenigvuldigd”, schrijft Hans.

Stel, het komt zover. Stel dus, de Franse regering voelt zich genoodzaakt de koers definitief stil te leggen. Dan heeft de Société du Tour de France heel wat uit te leggen.

Wat hoor ik dáár nu?

De karavaan trok maandag door Grasse?

Ik ken daar een heel leuk tentje op de Place aux Herbes, waar ze…

Sorry!

Telegraaf 1 september 2020

Mijn Telegraaf-stukjes worden enkele dagen na publicatie op dit blog geplaatst. Wil je ze direct lezen? Klik op het logo.

2 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle reacties
Peter
25 dagen geleden

Wat zei u dan precies tegen die tandeloze waardin?
Une bonne femme au foyer suce aussi sous les draps?

rob@hoogland.nl
2
0
Reageer!x
()
x