Press "Enter" to skip to content

Telegraaf column 17 maart 2020

Probleempje: ik wil de deskundigen graag geloven

Dat komt ervan als je nergens voor hebt doorgeleerd: ik geloof deskundigen graag op hun woord. Daardoor raak ik, zeker nu, steeds weer in verwarring.

Klopt, de coronacrisis maakt zelfs voor mij veel duidelijk. Hoe weinig dingen echt belangrijk zijn, bijvoorbeeld. We kunnen zonder de kroeg en het eethuis, we kunnen zonder voetbal, wielrennen en andere sporten, we moeten back to the basics en zie, we leven verder, althans: verreweg de meesten van ons. In een heel andere, minder luxueuze en/of decadente vorm weliswaar, maar toch. Misschien werkt het zelfs louterend.

We leren weer welke beroepen er echt toe doen. Met name onze linksliberaal angehauchte elite haalt er vaak de neus voor op, maar ik roep: bravo hulpverleners van alle soorten en maten, bravo retailmedewerkers, bravo alle anderen die de boel ook draaiende houden. Ik neem mijn hoed voor jullie af en beloof alvast solidariteit bij de volgende cao-onderhandelingen. Al meer dan 3000 aanmeldingen voor medische assistentie van landgenoten met een zorgachtergrond: indrukwekkend.

We beseffen echter ook hoe slecht de ernst van catastrofes zoals deze nog steeds tot veel mensen wil doordringen. Neem de volle cafés en terrassen voordat de sluiting zondagavond een feit werd. Neem die Turkse bruiloft waarbij doodleuk 500 mensen op elkaar waren gepropt. Neem het feit dat nogal wat gezinnen maandag van het boodschappen doen een gezellig uitje maakten waarbij alle veiligheidsinstructies aan de laars werden gelapt. Luister eens naar Dansen op de vulkaan van De Dijk. En sta er dan ook even bij stil dat er ziekenhuisbezoekers bestaan die mondkapjes jatten.

Zo, dan ben ik nu, via een lange omweg die ik per se niet wilde overslaan, eindelijk waar ik wezen wil: de sluiting der scholen. Ik zei al dat ik nergens voor heb doorgeleerd en daarom graag de deskundigen, zoals Ab Osterhaus, op hun woord geloof. Waar moet ik mij in mijn domme geval anders op baseren? Maar dat is meteen ook het probleem: allerlei deskundigen zijn het volledig met elkaar oneens, ook op andere coronaterreinen trouwens.

Sluiten die scholen! Dan is er veel minder besmettingsgevaar! Ik las het in tal van stukken, die vaak goed leken te zijn beargumenteerd. En wat las ik vervolgens? Een uitstekend onderbouwd betoog van de degelijke wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (Volkskrant), van harte toegejuicht door anderen, waarin werd uitgelegd dat er juist minder besmettingen zouden plaatsvinden als we de kinderen naar school zouden blijven laten gaan.

Samenvatting: „De ’scholen-dicht-reflex’ is gebaseerd op het pandemie-draaiboek voor griep. Logisch, want bij griep is jeugd de motor. Bij Covid-19 is dat patroon compleet anders. Slechts 2,4% is onder de 18. In China vond de WHO geen enkel geval van overdracht kind. Ergo: omgang volwassenen beperken, dát is de crux.”

Verwarrende tijden, inderdaad.

Eén ding staat vast: de angst mag nooit regeren.

In tegenstelling tot het gezonde verstand.

1
Reageren

Andre van der Lans

Rob, ik word nog eens een fan van je door al die duidelijke “terechtwijzingen” en het stille verborgen advies. Deze column geeft ook een duidelijke momentopname van Nederland anno NU.
Je raakt opnieuw de spijker op de kop!
Opnieuw bedankt

rob@hoogland.nl