Press "Enter" to skip to content

Telegraaf column 23 juni 2020

Keek u Rob even met die ijzige blik aan?

Telegraaf 23 juni 2020
Pssst, mevrouw Kaag, wilt u misschien ook even naar mij luisteren? Ik besef dat u daar veel weerzin voor moet overwinnen. Aan de andere kant ben ik ooit, in een weekblad, als iemand met een vijf-voor-twaalf Middle East-look omschreven. Dat moet u aanspreken.

Tuurlijk, ik begrijp het. Ik begrijp het volledig dat u zich liever met een vertegenwoordiger van de kwaliteitspers onderhoudt. Zo werkt dat binnen de hedendaagse elite. Of onderhoudt de kwaliteitspers zich soms liever met u? Die indruk werd bij de bekendmaking van uw kandidatuur best wel gewekt. De aanbidding die u in een miljoenmiljard interviews en beschouwingen in de polderlandse ‘serieuze’ pers ten deel viel nadat u zich als het nieuwe boegbeeld van D66 aan hen had geopenbaard, leek zelfs angstaanjagend veel op die van de katholieke kerk nadat de Heilige Maagd op 11 februari 1858 in die grot bij Lourdes aan Bernadette Soubirous was verschenen.

Dat er zoveel
linksliberale
juichaapjes
in de
journalistiek
rondlopen had
zelfs ik niet
verwacht

Ik had al geen hoge pet meer op van mijn collega’s in die maatschappelijke hoek. Maar dat er zoveel linksliberale juichaapjes in de journalistiek rondlopen had zelfs ik niet verwacht. Overal mocht u naar hartenlust roepen dat u de eerste vrouwelijke premier van Nederland wilde worden. En vrijwel nergens werd u dan geconfronteerd met een meer dan logische tegenwerping als: “Maar mevrouw Kaag, bij de laatste tussenstand was het verschil tussen D66 en de VVD een dikke 30 zetels.”

“En ik wil spits bij Ajax worden”, reageerde filmmaker Martin Koolhoven.

Zo had het ook gekund.

Maar nee.

Jeroen Pauw probeerde het zondagavond en ik vraag het u nu ook: hoe hebben u en uw aanhangers Roboflop er eigenlijk – in februari al, zo weten wij nu – van overtuigd dat u beter het roer in handen kon nemen? Want zo is het gegaan natuurlijk, welke toneelstukjes er ook nog zullen volgen. Rob Jetten krijgt straks een leuke non-gouvermentele emancipatieklus en dat was het dan voor hem, qua politiek. Keek u Rob gewoon even met die ijzige blik aan en was dat voldoende?

Nog zoiets: toen ze u vroegen om minister te worden moest u nota bene snel nog even lid van D66 worden. Ik zou daar, als ik een rechtgeaarde D66’er was, óók iets van vinden. Maar ja, ik ben geen rechtgeaarde D66’er. Ik was het ooit, als vijftienjarig jochie, in de ban van Hans van Mierlo. Weet u nog wie dat was? Googel ‘m anders even. Met deze drie zoektermen moet het lukken: mierlo, omdraaien, graf.

Nee, over die hoofddoek in Iran zal ik het niet hebben. Wat moest u daar anders, als minister. Ik had er alleen wat van gezegd als u ‘m híer zou hebben gedragen, in Nederland, bij een bezoek van een hoge Iraanse official. En over die rare Midden-Oosten-dealtjes en dat andere smetje op uw carrière – de liefde, o, de liefde – hoort u mij ditmaal ook niet. Het hier & nu, dáár gaat het om. En het straks uiteraard, wanneer u als fractievoorzitter in de Kamer zit.

Pardon?

Oké, iets langzamer dan: wanneer (pauze) u (pauze) als (pauze) fractievoorzitter (pauze) in (pauze) de (pauze) Kamer (pauze) zit.

Wat!?

Nee, toch?

Telegraaf 23 juni 2020
1 Reactie
Inline Feedbacks
Zie alle reacties
marc
19 dagen geleden

Mooie column weer Rob, deze zin in het bijzonder, briljant: “Ik was het ooit, als vijftienjarig jochie, in de ban van Hans van Mierlo. Weet u nog wie dat was? Googel ‘m anders even. Met deze drie zoektermen moet het lukken: mierlo, omdraaien, graf” Hahahaha, Sigriedje gaat never nooit premier… Lees verder »

rob@hoogland.nl
1
0
Reageer!x
()
x