Press "Enter" to skip to content

Telegraaf column 27 juni 2020

Big Brother, Krekie! De goeie ouwe tijd!

Telegraaf 27 juni 2020
En ik natuurlijk weer grappig willen doen. Karaktertrekje. Mijn moeder zei het al: “Jij maakt zelfs een geintje van de dood.” En verdomd: toen we laatst afscheid namen van een wreed uit het leven geplukte vriend, dacht ik tussen de snikkende nabestaanden in de aula: “Dat is het voordeel van cremeren. Bij gunstige wind ben je eerder thuis dan het bezoek.”
Meelopers die
niet willen
erkennen dat
perceptie en
realiteit geen
synoniemen
zijn

Ach, met met die instelling sla ik mij er tot nu toe lekker doorheen en daarom meldde ik mij enthousiast op Google nadat mij de wens van een groeiend aantal beleidsbepalers ter ore was gekomen, inhoudende dat het woord zwart in hun vertroebelde ogen zo beladen is geworden dat wij op zoek dienen te gaan naar alternatieven.

Dank, Black Lives Matter. Dank, KOZP. Dank, onnadenkende, laffe, gemakzuchtige, humorloze, cultuurrelativerende meelopers met totaal doorgeslagen christelijk schuldbesef en weg-met-ons-mentaliteit, die weigeren te erkennen dat perceptie en realiteit geen synoniemen zijn. Ik kon weer 500 lollige woorden aan elkaar breien.

565 woorden beginnen met zwart, meldde encyclo.nl, 77 woorden eindigen erop. Tel uit je winst, jij olijke cursivist. Zwartboek, zwartsnot, zwartzuur, zwartkijker, zwartpoeper, gitzwart, pikzwart, nachtzwart, noem maar op. Bovendien kon ik nog het een en ander melden over spreekwoorden als ‘het zwarte schaap van de familie’, ‘iemand zwart maken’ en ‘de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet’.

Niet dus.

Ik wees er al in mijn vorige stukje op: het lukt nu even niet, lollig doen.

Er stond een stuk in de krant van vrijdag. Het betrof de rubriek ‘De Kwestie’ en het artikel was van de hand van Hummie van der Tonnekreek, die ik in haar Big Brother-gloriejaren altijd Krekie van der Tonnehum noemde, doch dit terzijde. De kop was ‘Maandagavond rouwen wij om verlies vrije woord’ en zij had het over Johan Derksen en het feit dat de laatste aflevering van VI, die voor maandag stond gepland, niet doorgaat: “De gedachtepolitie is op kwetssurveillance.” En: “Vrijheid van meningsuiting draagt geen hermelijn alleen. Soms is ze gehuld in de lompen van de bedelaar, draagt ze de narrenkap of het boetekleed.”

Ik maakte een diepe buiging voor de voormalige Queen of the Gossip, wilde niet meer grappig doen en besloot een beroemde alinea uit ‘1984’ van George Orwell te citeren.

Big Brother, Krekie!

De goeie ouwe tijd!

Komt-ie.

“Ieder document is vernietigd of vervalst, ieder boek herschreven, elk schilderij overgeschilderd, ieder standbeeld en iedere straat en elk gebouw heeft een andere naam gekregen, elke datum is gewijzigd. En dat proces gaat elke dag, elke minuut door. De geschiedenis is gestopt. Er bestaat niets anders dan een eindeloos heden waarin de Partij altijd gelijk heeft.”

Als je de ideale wereld van Black Lives Matter, KOZP en al die meelopers wilt beschrijven, hoef je alleen nog maar het woord ‘Partij’ aan te passen.

Zo, en nu ga ik dik een week columnloos grappig doen.

Dinsdag 7 juli ben ik er weer.

Als het dan nog mag.

Telegraaf 27 juni 2020
3 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle reacties
Bert van Breda
16 dagen geleden

Als Christen vind ik het fijn even te melden dat we niet allemaal meelopers zijn en het helemaal eens ben met Hummie en ook genieten van je columns. Van mij mag je weer bij terugkomst

marc
15 dagen geleden

Fijne vakantie Rob, goed insmeren wel daar want anders word je te …………….

rob@hoogland.nl
3
0
Reageer!x
()
x