Press "Enter" to skip to content

Telegraaf column 3 september 2020

Red je de mensheid, word je door de fiscus gepakt

Telegraaf 3 september 2020
Daar weerklinkt het onmiskenbare geluid van de e-mailnotificatie (in mijn geval de snerpende muziek van de douchescene in Psycho, je moet je thrill toch ergens vandaan halen). “Testers gezocht”, staat er.
Mijn
doofheid
beperkt zich
tot de
Oostindische
variant

“Dat zou lekker wezen”, denk ik subiet. “Ik heb er best een paar dagen griep voor over.”

Helaas, echter, betreft het geen lucratieve uitnodiging van Janssen Vaccines uit Leiden om als proefkonijn te fungeren voor een test met het coronavaccin dat door hen wordt ontwikkeld, maar van een duister bedrijf genaamd Bestselection, dat er op een of andere manier in geslaagd is deze mail buiten de spamfolder te houden.

“Hoorcheck voor jong & oud!” lees ik. “Vijfhonderds testers gezocht.”

Beloning: eventueel (!) een ‘revolutionair nieuw’ hoortoestel.

Aan mij is deze uitdaging niet besteed, en niet slechts vanwege het feit dat mijn doofheid zich tot de Oostindische variant beperkt. Terneergeslagen hervat ik mijn werkzaamheden. Want stel, ik had mij via die mail inderdaad als tester kunnen aanmelden bij Janssen Vaccines, een van de liefst 170 bedrijven, wereldwijd, die naarstig op zoek zijn naar een entingscocktail waarmee de pandemie die de maatschappij momenteel lamlegt kan worden bestreden.

Liefst 4700 euro per persoon heeft Janssen daar voor over. Al mijn financiële problemen zouden er in één keer mee kunnen worden opgelost en van het restant zou ik een geheel verzorgde all in-vakantie in het allerroodst gekleurde gedeelte van Spanje kunnen betalen, te midden van alle hoestende en proestende sukkels die zich nog niet tegen het virus hebben kunnen wapenen. Grote kans, immers, dat ik het dan niet meer kan krijgen.

Lekker puh!

Tsja.

Hoeveel mensen zouden zich in werkelijkheid al bij Janssen Vaccines of bij het wervingsbureau dat namens de Leidenaren handelt hebben aangemeld? Duizenden, vermoedelijk. 4700 euro plus reiskosten wordt hen in het vooruitzicht gesteld. Geen kattenpis, en de kans dat je er blijvende gezondheidsschade van oploopt is klein. “Mogelijke bijwerkingen van het kandidaat-vaccin zijn koorts, hoofdpijn, moeheid, griepachtige verschijnselen”, zei hoofd vaccinontwikkeling Hanneke Schuitemaker van Janssen in deze krant. “Maar deze zijn van zeer korte duur.”

Aanlokkelijk dus, al voel ik mij nu wel, uit hoofde van mijn functie als slechtnieuwsbrenger, verplicht om de testers erop te wijzen dat die 4700 euro door de fiscus bij hun inkomen zal worden opgeteld.

Ik citeer Medians.com, dat dag in dag uit naar proefpersonen op zoek is: “De vergoeding die je ontvangt voor deelname aan een medisch onderzoek moet je opgeven in je aangifte inkomstenbelasting als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’.”

Lekker is dat.

Red je de mensheid, moet je toch nog de helft van je vergoeding inleveren.

Kan het Nederlandser?

Hoe het komt weet ik ditmaal niet, maar plots hoor ik weer de muziek van die douchescene.

Telegraaf 3 september 2020
1 Reactie
Inline Feedbacks
Zie alle reacties
janneke Moesker
25 dagen geleden

hetzelfde geldt voor geldelijke vergoedingen voor herstel aardbevingsschade in Groningen. Dit bedrag, berekend naar de schade die je hebt, en de kosten van herstel ervan wordt bij het inkomen opgeteld en als zodanig belast als inkomsten. In ons geval betalen we net iets minder dan de helft aan de belasting… Lees verder ยป

rob@hoogland.nl
1
0
Reageer!x
()
x