Press "Enter" to skip to content

Vrijpost 23 februari 2020

Het is mijn beurt de monsters te verjagen

Eén, hooguit twee keer per jaar hoor ik muziek waarvan ik onmiddellijk weet dat zij mij lang zal bijblijven. Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles, ik noem maar iets. Songs in the Key of Life van Stevie Wonder. Een paar liedjes van Randy Newman en Melody Gardot.

Nu heb ik het merkwaardig genoeg met een nummer van James Blunt: Monsters. Ik zeg ‘merkwaardig genoeg’ omdat ik eigenlijk niet zo’n fan van Blunt en dat hoge stemmetje van ‘m ben. Maar met Monsters raakt hij mij rechtstreeks in het hart. In de officiële videoclip zoekt hij het randje op. Misschien gaat hij er zelfs overheen door zich tijdens het zingen van het lied te laten filmen terwijl de tranen over zijn wangen rollen. Het kan mij ditmaal niet schelen.

 

Veertien jaar terug stierf mijn vader. Samen met mijn broers en zus zat ik aan zijn bed toen het gebeurde. Zijn doodsstrijd was kort maar hevig. Telkens wanneer het erop leek dat hij zijn laatste adem had uitgeblazen, slaagde zijn pacemaker erin zijn hart weer op gang te krijgen. Dat zorgde voor veel onrust, in en rondom het bed. We hebben er daarna te weinig over gesproken, besef ik inmiddels. En nu denk ik er steeds aan terug wanneer ik James Blunt Monsters hoor zingen. Hij neemt eveneens afscheid van zijn vader, die aan een ernstige nierziekte lijdt.

Don’t be afraid, it’s my turn
To chase the monsters away
Oh, well I’ll read a story to you
Only difference is this one is true

Wees niet bang, het is mijn beurt om de monsters te verjagen. Ik zat meteen weer in die huiskamer waarin het sterfbed van de man stond die een halve eeuw eerder bijvoorbeeld speelgoedautootjes voor mij meenam als ik weer eens door een oorontsteking werd geplaagd: zijn manier om de monsters bij mij te verjagen.

Een dergelijk afscheid blijft James Blunt voorlopig toch bespaard, begrijp ik uit de berichten. Zijn vader, die zelf ook een ontroerende rol in de clip speelt, heeft een week of drie terug in een laatste poging om hem te redden een niertransplantatie ondergaan. Een verre neef, Charlie Blunt, heeft een nier aan hem afgestaan.

I’m not your son, you’re not my father
We’re just two grown men saying goodbye

Oef.

11 reacties

 1. Maarten 23 februari 2020

  Inderdaad een prachtig nummer Rob. Dank voor het delen !! Groet Maarten

 2. Hetty de Vos 23 februari 2020

  Prachtig als je dit geschenk van liefde zo mag ervaren, en ja… daar hangt een „ prijskaart „ aan
  „ it is better to have loved and lost then nevet to have loved at all And so it is …

 3. Irene 23 februari 2020

  Schitterend! Tranen in mijn ogen! Ook door uw levensverhaal, zo dragen we allemaal ons verdriet.
  Heerlijk om het te delen! Dikke kus hiervoor

 4. Mark van der Zwet Slotenmaker 23 februari 2020

  Prachtig en idd oefff met een rilling over de rug en een traan in het oog

 5. Karin Snippe 23 februari 2020

  Ontroerend mooi. Dankjewel, Karin

 6. Johanna Nijholt 24 februari 2020

  Blij dat je me op dit prachtige nummer geattendeerd hebt. Dankjewel.

 7. Andre van der Lans 24 februari 2020

  Rob, ik kan hierop niet reageren, dit gaat dieper!
  Dit is teveel voor woorden.
  Overigens een geweldig stuk, bedankt

 8. Sity de Boer 24 februari 2020

  Dank voor dit lied. En dan jaren later plotseling je realiseren dat je op dezelfde manier monsters bevecht als hij deed. “Papa ik lijk steeds meer op jou”, vertel je hem en krijg uit de hemel een vette knipoog terug.

 9. Roel Rozema 24 februari 2020

  Zo….deze komt wel even binnen. Zo knap terwijl de man gewoon naast hem zit!

 10. reina voogt 25 februari 2020

  Velen zullen dit larmoyant vinden – ik niet. Dank

  • Rob Hoogland 25 februari 2020

   Ik vind het ook op het randje, Reina. Hij legt het er wel heel dik bovenop met z’n waterlanders. Maar het kan mij ditmaal niet schelen.

Reacties zijn gesloten.

rob@hoogland.nl