Press "Enter" to skip to content

Vrijpost 5 maart 2019

vrijpost 5 maart 2019

Nou ja zeg! Jongeren kiezen voor print!

Rob HooglandWild en onstuimig begon mijn oude hart plots te bonzen toen ik las dat print aan een comeback bezig is. Hiep-hiep-hoera, riep ik. Wij zijn niet dood, wij leven. Al stelde ik ook meteen vast dat dit weer typical me was. Daar sta je dan met je blog, vader, mompelde ik. Ben je er, als spuit 11, eindelijk aan begonnen, moet je er alweer een punt achter zetten. Snel terug naar de dodebomenjournalistiek. Misschien dat ze je nog ergens willen hebben met die malle stukkies van je. Check bijvoorbeeld of er ergens al plannen voor een nadruppelaarsspecial zijn.

Waar ik het las?

In Adformatie, een Nederlands vakblad over reclame, marketing en media.

“Print is weer helemaal terug”, stond erboven. “En dat komt vooral door jongeren.” Geen wonder dat ik getriggerd was. Het bleek uit een Brits onderzoek, zo schreef het blad, dat nieuwe drukwerkinitiatieven bij KLM noemde, bij vertaalbureau Doublenative, Airbnb, Facebook en Amazon, maar ook verwees naar de papieren advertentiecampagne van Kentucky Fried Chicken tijdens de kipcrisis.

Ik citeer: “Het Britse marketing- en communicatiebureau Wardour hield een onderzoek onder 2.001 consumenten van 18 jaar en ouder en komt tot een verrassende conclusie: print dankt zijn groei vooral aan de groeiende populariteit onder jongeren. Ze zijn het afgelopen jaar steeds meer print gaan lezen naast hun online mediaconsumptie. Zowel de groep Generatie Z (18 tot 24) als de leeftijdsgroep tot 35 jaar leest meer via de printkanalen dan mensen in andere leeftijdscategorieën.”

Ik citeer nogmaals: “Een groot voordeel van print, vinden de ondervraagden, is dat het ervoor zorgt dat informatie beter wordt onthouden. Consumenten vinden het ook veel gemakkelijker om zich met print te concentreren op het bericht (54% stemde hiermee in, slechts 11% was het oneens). Vooral bij gecompliceerde berichten geeft 61% de voorkeur aan print. Daarnaast vindt 25% van de ondervraagden de informatie in print betrouwbaarder dan online. Slechts 6% zei dat ze meer digitaal meer vertrouwen.”

Nou ja zeg!

En ik mij maar laten beïnvloeden door al die mediadeskundigen die continu beweren dat het gedaan is met de wereld waarin ik vakmatig ben opgegroeid. De regelmatig gestelde vraag hoe ik de toekomst van de krant zag beantwoordde ik inmiddels met: “Ik geef papier nog hooguit tien jaar. Digitaal is de toekomst, kijk maar hoe de generaties na ons het nieuws tot zich nemen.” Andere suggesties, zoals die waarmee gezegd werd dat digitale nieuwsvoorziening slechts een extraatje betekende, wuifde ik bovendien weg.

Ineens, echter, blijken de jonkies toch weer behoefte te hebben aan papier.

Of moeten we misschien een onderscheid maken tussen wat ik zelf graag de snelle en de langzame journalistiek noem? Tussen de journalistiek die het qua hard nieuws nooit meer zal kunnen winnen van de online media en de journalistiek, deels infotainment bedrijvend, die op welk terrein dan ook voornamelijk de achtergronden belicht?

Want dit blijkt óók uit die Wardour-enquete: de bladen waarvan de populariteit niet terugloopt en hier en daar inderdaad zelfs groeit, zijn met name de magazines, de glossy’s, de meestal fraai opgemaakte monthly’s met klassefotografie en afwijkende, hoogwaardige verhalen, met andere woorden: de uitgaven die vooral langzame journalistiek bedrijven.

En dan nog iets: Wardour is een communicatiebureau dat gebaat is bij de instandhouding van de papieren journalistiek. “Het is vooral wishful thinking“, concludeerde reaguurder Aart Lensink om die reden in Adformatie. En verderop zei ene Frank Goren: “Paarden zijn ook niet dood, maar een luxeproduct geworden. Millennials vinden paarden ook lief. Dat betekent nog niet dat het een mobiliteitsoplossing is voor die doelgroep.”

Een sterke, die laatste.

Mijn hart klopt weer normaal, kan ik u mededelen.

Ik houd dit blog toch nog maar eventjes aan.

3
Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lucas de Romijn

Waarheid als een koe! Een Foto is pas een foto als deze geprint is en dat geld ook voor een artikel!

Lily

Super hoor, en het is lachwekkend meteen ook, jongeren aan het papier-lezen. Ze zitten uren op de iPad/Tablet op school en huiswerk te maken, dan willen ze in de vrije tijd papier…hahaha. Jij blijft Rob, want wie schrijft, die blijft..

Kelly

Ik zie tegenwoordig veel print… zeker als ik de wandelende voetbal inktpatronen zie… best drukwerk..

rob@hoogland.nl